Перша згадка про вживання в їжу проростків як цілющого харчування, що піднімає тонус організму, підбадьорує, підвищує витривалість і опірність несприятливим факторам, та запобігає передчасній старості, ми зустрічаємо в народному травнику XVII століття «Прохолодний Ветроград». З пророщеного пшеничного зерна робили каші, киселі, додавали його в юшку.
Рекордсменом серед довгожителів є оповите легендами плем’я хунзів (середній вік жителів сягає 100- 120 років). Нарівні із своєю основною стравою – абрикосами – у зимово-весняний період вони використовують в своєму харчуванні проростки пшениці й інших злакових.
Тривале і регулярне вживання проростків пшениці регулює обмін речовин і надає загальнозміцнюючу дію.
Пшеничні проростки:
• благотворно впливають й м’яко координують функціонування організму у будь-якому віці; регулюють й відновлюють важливі функції організму; підвищують імунітет; , врівноважують обмін речовин;
• стабілізують й омолоджують усі важливі системи організму: ендокринну,нервову, кровоносну, травну, лімфатичну, дихальну, опорно-рухову, видільну, термо-регулюючу, енергетичну, репродуктивну й інші.;
• розсмоктують різні новоутворення: злоякісні та доброякісні пухлини, поліпи, кісти, жировики, міоми, фіброми;
• м’яко, не витрачаючи резервних сил організму, очищають весь організм від одмерлих клітин, від токсинів і продуктів життєдіяльності клітин ; збагачують киснем кров, доокислюють різні продукти розпаду, підвищують витривалість організму до холодів й кисневої недостатності (наприклад, при житті у високогірних районах або під час альпіністських сходжень); гасять запальні процеси;
• виробляють стійкість до простуд і різних інфекцій; нормалізують кишечникову мікрофлору; нейтралізують техногенні та біогенні забруднювачі: хімічні отрути, іони важких металів, оксиди заліза, , радіонукліди, ентеровіруси – збудники поліомієліту, менінгіту, гепатиту А, міокардиту, кишкових інфекцій та іншої патології, – які потрапляють у організм разом з повітрям і їжею, водою або виникають в організмі під впливом несприятливих хімічних та радіаційних факторів;
• виводять із зайвий холестерин, неорганічні, лікарські й інші шкідливі речовини; запобігають ламкості нігтьових пластин, випадінню волосся, відновлюють їх природний колір й густоту; відновлюють зір;
• загострюють нюх й смакові відчуття;
• зміцнюють кістки й зуби, а при постійному прийомі відновлять зубну емаль та кісткову тканину;
• зменшують набряки й загоюють рани;
• відновлюють гнучкість м’язів та еластичність тканин, покращують координацію рухів й рухливість суглобів, швидкість реакцій;
• при тривалому прийомі, якщо проростки складають до 80-90% всього раціону, то дітородна функція відновлюється у жінок клімактеричного й постклімактеричного віку; лікують ожиріння;
• сприяють активному довголіттю.
Зернова клітина повністю не засвоюється організмом, а під дією кислот і лугів розбухає, вбираючи в себе всі кислотні та лужні надлишки, отрути та інші непотрібні організму речовини. Проростки пшениці досить швидко створюють відчуття ситості, тому їх настійно рекомендують і як дієтичну їжу для людей, що страждають ожирінням, при цьому ж нормалізується вуглеводний й жировий обмін.
Проростки зміцнюють всю серцево-судинну систему, оскільки нормалізується склад крові і вона швидко очищається. Оскільки всі рідини в організмі взаємопов’язані, відбувається очищення лімфи і позаклітинної рідини, що омиває головний й спинний мозок.
При застосуванні тривалої монодієти з проростків, розвиваються незвичайні здібності. Вже через 12 днів ви помітите позитивні зміни в самопочутті:
• підвищиться працездатність;
• зникне фізична та розумова втома;
• думки проясняться і стануть більш впорядкованими;
• виникнуть умиротворіння і спокій;
• зникнуть чорні думки – ревнощі, гординя, зазнайство, пихатість, залежність від кого-небудь;
• ви звільнитеся від гнітючого страху за здоров’я та майбутнє своїх близьких;
• у вас виникне непереборне бажання до самовдосконалення і творчості.
Жива їжа допоможе вам розвинути надчутливі здібності – телепатію, ясновидіння, можливість лікування поглядом і накладенням рук, реалізацію (матеріалізацію) мислеобразів, пізнання і прилучення до Космічного свідомості.
Проростки – незамінна їжа для дуже зайнятих ділових людей, що не мають часу займатися собою, але мають величезну потребу в простому ефективному засобі підтримки високої працездатності протягом тривалого часу. Харчування на основі зерен в поєднанні з просто приготованими овочами та фруктами дасть найкращий результат: розвине інтуїцію, поповнить запаси енергії і сил. Ферментативні речовини проростків покращують здатність до концентрації уваги, відновлюють пам’ять, роблять мислення білш ясним й гнучким, забезпечують добре самопочуття і оптимістичний позитивний настрій на боротьбу з труднощами, підвищуючи адаптацію до стресових ситуацій, мобілізують внутрішні ресурси, стимулюють фізичну творчу і статеву активність, які часом згасають в повсякденних турботах. Вони поліпшать настрій, знімуть стрес, підтримають впевненість у собі, так необхідну при веденні серйозного бізнесу.
Для підтримки і відновлення сил корисно їсти кашу з проростків, запарених і перемішаних з фруктами або ягодами і запечених в печі.
Але перш, ніж почати щось готувати треба правильно проростити пшеницю, а також правильно її купити. Адже пшеницю для посадки протруюють. А ви знаєте що протравлену пшеницю вживати небезпечно для здоров’я? Ось пара способів як визначити протравлена пшениця чи ні:
– Якщо пшениця не проростає за 2 доби – значить сильно протравлена. Вживати її не можна.
-Якщо при замочуванні на поверхні пшениці з’являється райдужна плівка – пшениця протравлена.
Краще її купувати в спеціалізованих магазинах здорового харчування або в селі.
Для отримання проростків розміром 1-2 мм зерно слід замочувати не більше ніж на 2-3 доби. Чому проростки мають бути не більше 2-3 мм? В них найбільше користі, а більш довгі починають гірчити.
Для отримання зелених паростків термін пророщування збільшують до 7-10 днів. Щоб призупинити подальше зростання проростків, тарілку потрібно обернути целофановим пакетом і помістити на верхню полицю холодильника, де вони можуть зберігатися не більше 2 діб.
За публікаціями – з відкритих джерел інтернету.