На запорізькій легендарній Хортиці посадили дуби в пам’ять про загиблих на Донбасі

23 Квітня 2018 12:00

Цими вихідними Хортиця відзначилась масштабною акцією #ВідродиХортицю, що відбулась в пам`ять про загиблих захисників України.
Про це повідомляє Національний заповідник “Хортиця” на своїй сторінці у Facebook.

В рамках проекту “Пам’ять Нації: Відродимо Хортицю” тисячі людей зі всієї України прибули на Хортицю аби започаткувати тут, у колисці українського козацтва дубову алею. Перші дубочки були висаджені родинами загиблих під час війни на Донбасі українських військових з усієї України.
Маленькі чотирирічні дубочки були привезені з Литви, що придбали тамтешні волонтери та передали українцям. Кошти збирали протягом року.
“Цим деревам зараз чотири роки. З елітних дубів зібрані жолуді і вирощені у Литві. Дуб – як для литовських, так і для українських людей, сильне дерево, яке росте навіть тисячу років. Воно демонструє як крупкі ми можемо бути разом. Наша місія – показати, що наші народи разом, дружать. І найголовніше – вшанувати пам’ять хлопців, що загинули, і схилити голову перед їхніми родинами”, – розповів представник міністерства екології Литви Кястутіс Маркявічус в інтерв’ю Радіо Свобода.

Усього литовська волонтери придбали 2100 дубів для висадки на Хортиці, основна частина яких буде розсаджена восени по всьому острову.
Акція має не лише символічне значення. Хортиця дуже потерпає від літніх пожеж, тому висадка такої кількості дерев допоможе озеленити острів та відновити екосистему.
Під тулумбаси та козацькі гармати на Хортиці був відкритий пам`ятний знак Борцям за волю України – у формі гарди меча, що символізує готовність до захисту вітчизни від ворогів та участь у боях.