У Запоріжжі вперше опублікована карта-схема унікальної пам’ятки, знищеної Дніпрогесом

29 Березня 2018 09:00

У Запоріжжі вийшов друком буклет “Кiчкас-Айнлаґе – Запорізька Атлантида”. Про це співробітник Національного заповідника “Хортиця” Олег Власов повідомив на своїй сторінці у Facebook.
“Шановні друзі! Сьогодні в Запоріжжі з’явився новий друкований краєзнавчий продукт – невеликий буклет “Кiчкас-Айнлаґе – Запорізька Атлантида”. Вiн присвячений затопленному Запорiзьким водосховищем правобережному менонiтському селу Кiчкас (Айнлаґе), залишки якого сьогоднi спочивають глибоко пiд водою у кiлькох сотнях метрiв пiвнiчнiше греблi Днiпрогесу. Село, засноване у 1789 р. на старому козацькому попелищi, iснувало до 1931 р. Менонiти, якi зробили великий внесок у розвиток нашого краю, вимушенi були покинути Украïну у 1943 р. Тепер ïхнє село дослiджують запорiзькi дайвери”, – написав Олег Власов.
“Кiчкас-Айнлаґе – Запорізька Атлантида” – унікальне видання. На одному боцi буклету – докладна карта-схема району Кiчкасу з планом села та позначенням багатьох навколишнiх урочищ – як з украïнськими назвами, так i з менонiтськими. Таке паралельне поєднання назв оприлюднено вперше в запорiзькiй краєзнавчiй лiтературi.
На iншому боцi – кiлька цiкавих iсторичних світлин з поясненнями.
Буклет коштує 20 гривень.

“Кiчкас-Айнлаґе – Запорізька Атлантида” – не перше видання, підготовлене з ініціативи запорізьких істориків. Буквально кількома днями раніше побачив світ буклет “Дніпрогес i поряд з ним”, й також з архівними світлинами та детальною картою-схемою.
“Буклет “Дніпрогес i поряд з ним”, – пояснює Олег Власов, – присвячений Днiпрогесу та навколишнiм скелям, що збереглися дотепер. Розмiрами цей буклет у всьому подiбний до “Кiчкас-Айнлаґе – Запорізька Атлантида”. Обидва можна при нагоді придбати в мене”.