Запорізький 700-річний Дуб продовжує вмирати – самотньо і тихо

12 Березня 2018 10:56

Історико-культурний комплекс “700-річний Запорозький дуб” – закритий, дорога до нього перекрита. Сама Дуб, а точніше те, що від нього залишилось, продовжує вмирати – самотньо і тихо.
Пам’ятку первісних дубових пралісів Подніпров’я, яким офіційно вважається історико-культурний комплекс “700-річний Запорозький дуб”, минулих вихідних відвідала журналістка Ольга Боглевська. Від побаченого вона не в захваті. Власне, про що й написала на своїй сторінці у Facebook.

Занесло меня сегодня к дубу на Верхней Хортице. Не была там года полтора. Что вам сказать? То, что одна из главных…

Posted by Ольга Боглевская on Sunday, 11 March 2018

“Занесло мене сьогодні до дуба на Верхній Хортиці. Чи не була там півтора року. Що вам сказати? Те, що одна з головних визначних пам’яток міста в занепаді, ні для кого не новина. Але, виявляється, тепер законсервували і весь майданчик. З культурних установ не працює нічого, крім церкви. За словами охоронця, магазин сувенірів давно закритий, про кафе і говорити нема чого. З тих пір, як історико-культурний комплекс позбувся господаря в особі громадської організації “Спас”, біля дуба нічого нікому не потрібно, і це помітно. Заходів теж не проводять. На колишньої резиденції “Спаса” висить замок. Єдина радість – як і раніше чисто і прибрано. Панно – копія відомої картини за деревом – окрема пісня. Не знаю, чим малював художник, але особи козаків розмилися і облізли під впливом дощу і сонця. Про художню цінність “картини” промовчу”, – з сумом констатує журналістка та пропонує тут зібрати запорізьких туроператорів та турдіячив.
“Пропоную, – пише, натякаючи на реалії міського туризму, Ольга, – провести біля дуба виїзне засідання наступного туристичного форуму. А що – тиша, людей немає. Та й навіщо сюди ходити?”

До сказаного ZaБор додає, що в останні роки організація “Запорізький СПАС” брала комплекс “Запорізький дуб” під свою опіку. У її в оренді був “Шинок у дуба” і весь комплекс, де була організована торгівля хенд-мейдом, вишиванками, сувенірами. Також “Спас” проводив свої свята у дуба. І навіть повісив тут троллейю для катання всіх охочих.
Для залучення батьків з дітьми, тут поставив і дитячий майданчик і навіть розмістили розписаний козацькими мотивами банер.
Певний час керівництво “Спас” навіть намагалося врятувати дуб від вмирання. На нього навіть спеціальні крапельниці встановлювали. Потім була споруджена металева щогла, щоб зупинити падіння гілок дерева. Втім, зараз за цим ніхто не стежить.


Світлини Ольги Боглевської