“Запорозька Січ” на Хортиці. Про корисних ідіотів популяризації української історії та туризму

8 Березня 2018 10:00

Фото: touristclub.kiev.ua

Історико-культурний комплекс “Запорозька Січ”, що на острові Хортиця, споруджувався не за “правдивими” документами з архівів часів Катерини та Потьомкіна, а тим паче – Леніна, Сталіна та Путіна.
На цьому наголошує лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко, коментуючи листи із зауваженнями щодо його проекту “7 чудес України: історичні міста та містечка”, зокрема, першого фільму про легендарну запорізьку Хортицю.
“Всім, хто досі чекає документів про “правдиву” історію України від російських архівів часів Катерини і Потьомкіна, Леніна, Сталіна і Путіна – чекайте; а ми будемо й далі популяризувати нашу славну, переможну, а не лише трагічну історію України!”, – написав Микола Томенко на своїй сторінці у Facebook.

“От, на мою пошту прийшло кілька листів з мудрими побажаннями щодо наших фільмів “7 чудес України: історичні міста та містечка”.
Деякі науковці і краєзнавці невдоволені, що у фільмах не завжди документально підтверджені історичні факти, а легенди та міфи про ту чи іншу місцину, або легендарну особистість, не містять відповідного документу ЦК КПУ, перепрошую, Уряду України та адміністрації Президента.
І тут хотів нагадати історію будівництва історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”.
На урядовій нараді в 2004 року за моїм головуванням було ухвалено рішення розпочати будівництво “Запорозької Січі”. Це рішення активно підтримав і уряд, і Запорізька ОДА. Натомість, група “ортодоксальних патріотів” виступила проти, бо, мовляв, досі не знайдено автентичного документу із повним і точним кресленням об’єкту. Тоді я запропонував вийти із ситуації так:
щойно буде знайдено цей документ, ми зробимо реконструкцію “Січі”, а доки будуємо за малюнками та описами, які маємо.
Нині історико-культурний комплекс “Запорозька Січ” – один із найбільш відвідуваних в Україні туристичних об’єктів. А мене, як одного із ініціаторів його будівництва, найбільше тішить той факт, що всі першокласники Запоріжжя розпочинають своє шкільне життя із уроку на Хортиці про мужність і лицарство українських козаків.
Отож, моя пропозиція така:
всім, хто досі чекає документів про “правдиву” історію України від російських архівів часів Катерини і Потьомкіна, Леніна, Сталіна і Путіна – чекайте;
а ми будемо й далі популяризувати нашу славну, переможну, а не лише трагічну історію України!”

Фільм “Хортиця“, створеного за проектом “7 чудес України: історичні міста та містечка”.