“УКРАЇНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ-2019”: Про потребу 5-річного терміну діяльності Президента України

4 Березня 2018 12:00

Наша команда Громадського руху “Рідна країна” нещодавно презентувала проект концепції “УКРАЇНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ-2019”. Нині триває обговорення цього документу з експертами, науковцями та громадськістю.
Щойно обговорили нову цікаву пропозицію:
обмежити термін перебування на посаді Президента України одним 5-річним строком.
Аргументи очевидні. Адже перший термін президентства, як показує досвід Кучми, Януковича і Порошенка, йде концентрація грошей, медіа, адмінресурсу задля перемоги ще на один термін. Окрім того, у випадку участі у виборах діючого президента вся влада працює не на забезпечення виконання Закону про вибори, а стає учасником і, зазвичай, порушником законодавства.
Пропонований підхід вимагатиме від обраного Президента з першого дня перебування на посаді працювати для виконання своєї програми в інтересах народу, а не зміцнювати владу для утримання її протягом 10 років.
Отож, пропозиція нашої команди така – доки не змінено статтю 103 Конституції про право перебування на посаді Президента “два строки підряд”:
-ПРОПОНУВАТИ Порошенку НЕ БРАТИ УЧАСТІ у виборах і забезпечити демократичні вибори;
-ПРОПОНУВАТИ кандидату в Перезиденти, який буде відповідати місії “УКРАЇНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ-2019”, ЗАФІКСУВАТИ у своїй передвиборчій програмі ЗОБОВ`ЯЗАННЯ не балотуватися на другий термін.
Остаточний варіант концепції “Український президент-2019” Громадський рух “Рідна країна” презентує 17 березня 2018 року.