Мораль без релігії

26 Лютого 2018 08:00

Дослідження сучасного науковця-біолога про витоки, складові та особливості моралі людини, певно, зацікавлять багатьох читачів.
У цьому контексті заслуговує на увагу “Мораль без релігії. Пошуки людського у приматів”, автор монографії – Франс де Вааль – нідерландсько-американський приматолог і біолог. У 2007 році журнал «Time» включив Франса де Вааля до 100 найвпливовіших людей сьогодення. У 2011 році видання «Discover» віднесло Франса де Вааля до 47 великих умів науки за всю її історію.
“Мораль без релігії. Пошуки людського у приматів” рекомендує доцент, завідувач лабораторії психофізіології та клінічної психології РДГУ Володимир Романюк на свій сторінці у Facebook.

“Це підводить мене до наступного рівня моралі – того, на якому ми піднімаємося над іншими приматами. Нас дуже турбує мораль на ГРУПОВОМУ РІВНІ; ми створюємо поняття про правильне та неправильне для всіх, хто нас оточує, а не лише для себе та близьких родичів… Ми створюємо репутацію за рахунок ЧЕСНОСТІ та НАДІЙНОСТІ й несхвально ставимося до шахраїв і егоїстів – аж до остракізму. Наша мета полягає в тому, щоб тримати кожного в шорах і ставити КОЛЕКТИВНІ ІНТЕРЕСИ вище, ніж особисті. МОРАЛЬ СЛУГУЄ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ПОШИРЮВАТИ ПЕРЕВАГИ ГРУПОГО ЖИТТЯ ТА НЕ ДОЗВОЛЯТИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ІНШИХ МОГУТНЬОЮ ЕЛІТОЮ… Як підсумував Крістофер Бем: «Наші моральні кодекси повною мірою застосовуються ЛИШЕ В МЕЖАХ ГРУПИ, неважливо, чи це мовна група, чи неписьменне населення, що живе на одній території або має однакову етнічну ідентичність, чи нація…”

“Мораль без релігії. Пошуки людського у приматів” Франса де Вааля видана в Харкові цього, 2018 року.