Як у Запоріжжі на карті “України вишиваної” виявили злидні та війну (ФОТО, ВІДЕО)

22 Лютого 2018 18:00

Лицьова сторона вишивки – для людей, а зворотна – собі, на долю. Виворіт карти, до вишивання якої долучилось вже понад шість тисяч українців, неохайний та весь у вузликах.

Зворотній бік полотна, на якому вишивається карта України, й не тільки її виворіт, приголомшив відому запорізьку майстриню народної художньої вишивки Валентину Мелай.
“Це те, що відбувається у нас зараз у державі”, – з сумом промовила вона, коли тільки-но побачила цей народний витвір, що сьогодні, 22 лютого, на два дні для вишивання привезли у Запоріжжя.
Цю карту вишивають уже півроку, причому всі охочі по всій Україні. Професіонали й непрофесіонали. Переважна більшість областей частини карти своїх областей вже зашили хрестиками. Лишилось ще шість. Із Запоріжжя карту передадуть до Дніпра. Далі до інших міст, аж поки карта буде повністю вишита.
Ініціювали це естафетне вишивання карти на Тернопільщині Тетяна Дяківнич та Ірина Харатін із селища Скала-Подільська. Купили полотно, розміром три на півтора метри, та позначили контуру кожної області. Вишили свою, Тернопільську область, та відправили мандрувати Україною. Вони ж й дали назву цій акції – “Україна моя вишивана”. Причому, карту супроводжує реєстраційна книга, де вписуються імена всіх, хто долучився до цієї акції. На сьогодні таких уже 6103.
Щоправда, вишивка без візерунків. Просто хрестики, і ніякої заморочки. До того ж, тернопільські селянки на свій розсуд визначили й кольори для областей. Зокрема, Запорізькій області випав червоний колір, що засмутило так само, як й зворотній бік полотна карти – з вузликами.

“Запоріжжя – руде! Й ні в якому випадку не червоний колір”, – наголошує Валентина Мелай. Рудий – це традиційний колір степу. А червоний… Певно, тернопільські селянки натякають на щось образливе. Адже, це навіть не козацький, малиновий.

А ось, зворотній бік полотна – свідчення про наше сьогодення, вважає Валентина Мелай.
“Шиють – з вузликами, – пояснює майстриня. – А вишивають без вузликів. Зворотній бік має бути таким же охайним, як й лицева сторона. Бо лицьова сторона вишивається для людей, а зворотна – собі, на долю”.

Запоріжанки вирішили виправити недоліки вишивки, відкоригувати зворотній бік, щоб відвести біди. Тож, хто має бажання долучитись, 23 лютого, впродовж дня, приходьте до обласної універсальної наукової бібліотеки, на четвертий поверх.
Телефон для довідок: 787-53-52, або 787-53-70
До речі, на шостому поверсі, у мистецькому відділі, персональна виставка Валентини Мелай – “Візерунки долі в рушниках”.

Валентина Мелай – майстер народної художньої вишивки, член Спілки майстрів народного мистецтва України, старший викладач Молочанської дитячої школи мистецтва.