Легендарна Хортиця. Як на Чорній скелі Змій Січ оплакував

22 Лютого 2018 09:00

Одна з найпоширеніших запорізьких легенд – на Хортиці у Зміїній печері, що під Чорною скелею, зберігається козацький скарб. Власне, легенд про козацькі скарби, які буцімто лишилися після знищення Запорозької Січі, чимало. Екскурсоводи охоче розповідають ці байки. Проте, жодного скарбу ще ніхто не знайшов. А ось легенда про Зміїну печеру має певний символічний зміст. Записав її Яків Новицький у 1887 році. За переказами, в урочищі Чорної скелі, що на Верхній Голові у північній частині острова, у печері мешкав змій, що виходив вночі та світив своїми очима. Утім, козаків він не чіпав. А по знищенню царицею Січі сумував за ними. “Бувало, як заголосить, аж тіло холодіє. Потім з Кічкаської сторони як почне каміння кидати, так, що ті каміння прикипали до Чорної скелі. Сумно й страшно було тоді. Після запорожців лишилися лише пугачі. Вони й дотепер щоночі голосять за козаками у скелях”, – йдеться в легенді, записаної краєзнавцем.
Крім того, за цією ж легендою, над Зміїною печерою стояв камінь з незрозумілими написами. Куди він подівся, ніхто не знає. Також після знищення Січі вся риба, що водилася у Дніпрі та в довколишніх річках, пішла слідом за козаками до Туреччини.
Отже, не золото та діаманти, а перекази, що лишилися в пам’яті народній, і передавалися з вуст у вуста, й є тим козацьким скарбом. Сьогоднішнім українцям його зберігати та охороняти від всіляких кривдників.

За пуьлікацією на Depo.Запоріжжя: ТОП-5 скель Хортиці, яких оббрехали московські каторжани