Легендарна Хортиця. Як зганьбили скелю Кара

20 Лютого 2018 10:00

Найпоширеніше пояснення назви скелі Кара: козаки на Січ жінок не пускали, а тих, що потайки пробиралися, карали – скидали зі скелі. Але це звичайні побрехеньки.
Жінок на Січ козаки дійсно не пускали, бо це, по своїй суті, військовий табір. Зрозуміло, кралі там зайві. Але це не стосується Хортиці. На острові ніколи не розташовувалася жодна із Січей. Хортиця – за всіх часів й народів була святинею. Як відомо, це Гоголь своїм “Тарасом Бульбою” розмістив Січ на Хортиці. Всі Січі завжди розташовували у непідступних місцях, на Великому Лузі, де панували давні лицарські звичаї.
Переважна більшість козаків мали дружин та дітей, які мешкали в хуторах та чекали на них із походів. Нежонаті запорожці мешкали у зимівниках понад річками та ставками, де в основному рибалили, але за нагоди не відмовлялися від одруження. Для чого завжди тримали при собі корольок – трофейні коралові буси. Рожевий корольок призначався русявим, а гранатовий – чорнявим. Звідтоді серед українського жіноцтва й поширилась мода на червоне намисто поверх вишиванок, адже це свідчило, що власниця таких прикрас заручена з козаком або ж уже козачка, тобто є дружиною козака.
Щодо назви скелі, то тут все дуже просто. Верхній виступ Кари висить над бурхливим виром Старого Дніпра. Якщо звідти впасти, кара неминуча. Звідси й назва.

За пуьлікацією на Depo.Запоріжжя: ТОП-5 скель Хортиці, яких оббрехали московські каторжани