Легендарна Хортиця. Як богиню Зорю вошивою обізвали

18 Лютого 2018 09:00

Хтозна, з якого переляку такі поважні історики, як Дмитро Яворницький та Яків Новицький у своїх переказах зганьбили українське лицарство. Завдяки їм, й дотепер на Хортиці скелю Ушвиву називають Вошивою. Адже, за тлумаченням світил краєзнавства: “Тут, пробачайте, кажуть, запорозька голота нужу свою прудила”. Мовляв, вилазили козаки на ту скелю, знімали штани та вошей ганяли.
Тепер на Ушвиву спирається міст Преображенського, що веде з лівого берега Запоріжжя на острів. А за старих часів, за переказами, вона нагадувала коня з крилами, одне з яких простиралось до скелі Думної, інше – до Совутиної скелі.
Чому скелю називають Ушвивою, достеменно невідомо. Але вошей тут точно не ганяли. Адже в козаків просто не було такої потреби. Сорочки й штани вони просочували у риб’ячому жирі, що витоплювали з осетрів, сомів та інших риб. Й ніколи не прали – носили, поки не звітріє. Таке просякання одягу надавало йому антибактеріальних властивостей, що дозволяло запобігти не тільки вошей, а й сипняку. У разі ж, якщо не було риб’ячого жиру, застосовували дьоготь.
Щодо походження назви скелі існує кілька цікавих версій. Дехто каже, що воші тут дійсно водилися, але водяні. Дехто, вважає що “ушива” в одній з фінно-угорських говірок – це терен, заростями якого були вкриті і сама скеля, і балка з тією ж назвою північніше від неї.
Утім, зважаючи на виступ скелі на східний бік острова та на два увігнутих “крила” по обидва боки, рідновірівці розгледіли в ній богиню, подібну до змієногої скіфської праматері Єхидни, мовляв, Ушва – це ранішня Зоря. Посилаються вони при цьому на топоніміку Станіслава Губерначука.
У свою чергу, мовознавець Степан Наливайко у книзі “Індоарійські таємниці України” індоіранське “uhsha” трактує, як “бик”, або “тур”, а ще із санскриту – “вранішня зоря”, “промінь” тощо. До речі, за прадавніх часів у цих краях тур вважався сакральною твариною, від якого походить і назва степів – Таврія.
У будь-якому випадку, етимологія назви скелі набагато поетмчніша, ніж вигадали руйнівники Січі та повторили історики.

За пуьлікацією на Depo.Запоріжжя: ТОП-5 скель Хортиці, яких оббрехали московські каторжани