18.02.2014 Майдан. Київ: “Завтра на Інститутській розстріляють декілька десятків людей…”

18 Лютого 2018 19:00

18 лютого 2014 року. Київ. Майдан…
Спогади, що виклав на своїй сторінці у Facebook Артем Доротенко, поширила та прокоментувала запорізька активістка Євгенія Капля:
“Друзі, це розповідь очевидця Артема Доротенка, добровольця Правого Сектору, який 18 лютого 2014 року був на Київському Майдані.
Зараз він в рядах добровольців 18 Резервної сотні ДУК “Правий Сектор”, що базується у м.Оріхів Запорізької області”.

– Шановний, не дасте набрати на київстар?
– Ееее…
– У мене телефон зламався, маю батьків заспокоїти.
– Так, будь ласка!
Набираю по пам’яті номер:
– Алло, батя, це я! Живий, так. Цілий. Нас на Михайлівській обстріляли, наче нікого не зачепило. Що? Так, тут срака. Бетер бачив згорілий? Ги. То ми. Відійшли до Михайлівської, зараз назад. В собор з арматурою не пустили. Ну все, бувай. На цей номер не дзвони – у перехожого взяв. Мамі скажи, що все гаразд, пізніше сам наберу. Бувай!
Вимкнувшись, повернув телефон власнику:
– Дякую, на все добре.
Майдан палав. З охопленого полум’ям Будинку Профспілок рятувалися люди. Один хлопець сидів спокійно на широкому карнизі вікна одного з верхніх поверхів, звісивши ноги і чекав своєї черги на порятунок. Котра зараз година, скільки часу минуло від початку цього бою – хто зна. Хочеться спати, ноги вже не тримають, у горлі страшенно дере від сльозогінного газу.
Ранок 19-го лютого ми застали під стінами київського поштамту, куди попадали спати на фанерних щитах. Перехожі кияни, проходячи повз, накидували на нас теплі ковдри типа тих, які видають в казармах, спортивних таборах чи тюрмах. На мені їх було аж три, тому навіть на вулиці спалося тепло.
Завтра на Інститутській розстріляють декілька десятків людей, а післязавтра все припиниться. Ну, а поки ми радіємо друзям, які загубилися вночі у самий розпал цього “кривавого погуляння” і зараз вони знову знаходять нас, живі і відносно цілі.
Отак мені запам’яталися події чотирирічної давнини.
На фото: перед самим початком штурму. Власне, наша група “Заграва”. Фото Mark Estabrook.

18-21 лютого 2014 – силове протистояння між силовиками та протестувальниками, завершальний етап Революції гідності. За інформацією МОЗ України загинули 82 особи (71 демонстрант та 11 правоохоронців), постраждали 622 людини.