16 лютого – 100-річчя відновлення незалежності Литовської держави

16 Лютого 2018 11:10

«Вітаємо друзів!
Литва і Україна – навіки разом!», – з нагоди сторіччя відновлення незалежності Литовської держави промовисто зауважив відомий громадський діяч, лідер політичної партії «Рідна країна» Микола Томенко на своїй сторінці у Facebook.
Сьогодні, 16 лютого, у Литві проходять урочистості з нагоди століття відновлення незалежності Литовської держави.
Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію LRT. Святкування розпочнуться вже з ранку з урочистої ходи молоді вулицями старого міста у Вільнюсі.
Опівдні біля президентського палацу пройде церемонія підняття прапорів балтійських держав. Під час заходу над центром литовської столиці пролетять винищувачі повітряної місії НАТО і будуть зроблені три почесних артилерійських залпи.
О 12.30 задзвонять дзвони усіх церков Литви – саме в цей час 100 років тому був підписаний Акт про відновлення незалежності Литви.
Увечері на проспекті Гедимінаса у Вільнюсі запалять 100 “багать свободи”.
У святкуванні візьмуть участь 11 іноземних делегацій.
Серед них глави держав і урядів, керівники ЄС, а також представниця королівської родини. Зокрема, йдеться про глав держав і урядів Німеччини, Фінляндії, Ісландії, України, Латвії, Естонії, Грузії, Польщі. Як зазначається, президент Польщі відвідує не лише урочистості, а й здійснює офіційний візит, чого не було у двосторонніх відносинах країн вже вісім років.
В урочистостях візьме участь кронпринцеса Вікторія, наступниця престолу Швеції. Очікувалася також участь кронпринца Данії, однак візит скасували через смерть чоловіка королеви, принца Генрика.
Крім того, на святкування прибудуть президенти Єврокомісії і Європейської ради.
Акт про відновлення незалежності Литви був складений і підписаний у Вільнюсі Радою Литви під головуванням патріарха литовського національного відродження Йонаса Басанавічюса 16 лютого 1918 року. У документі сформульовані основні принципи державного устрою.