У Запоріжжі вийшов друком «Музейний вісник» №17

15 Лютого 2018 10:08

Презентація нового, уже17-го за номером, науково-теоретичного щорічника Запорізького обласного краєзнавчого музею «Музейний вісник» відбудеться завтра, 16 лютого, о 15-й годині.
На презентацію запрошує музей на своїй сторінці у Facebook.
Збірка містить праці, у яких розглядаються окремі проблеми археології, краєзнавства, історії України, вводяться у науковий обіг експонати з музеїв Запоріжжя та України тощо. Тематика публікацій охоплює період від найдавніших часів до сьогодення.
Так, у свіжому номері йдеться про експонати з колекцій Запорізького обласного краєзнавчого музею та Національного заповідника «Хортиця», розкопки курганів Розівського району Запорізької області, цеглу з розкопок на території музею-заповідника «Садиба Попова», історію міста Олександрівська кінця XVIII – середини ХІХ ст., традиції козацького суднобудування та судноплавства, родовід Якова Новицького, розписи Іллінської церкви с. Тернівка, збройний конфлікт махновських повстанців з німцями-колоністами, Шосте селище м. Запоріжжя, підпільну організацію Ревком тощо.
Цього року до «Музейного вісника» увійшли статті 25 авторів з м. Запоріжжя та всієї України: Андрія Антонова, Інеси Атаманчук, Бориса Бровка, Вікторії Водоп’ян, Анатолія Волкова, Тамари Деркач, Оксани Дровосєкової, Михайла Єльникова, Лариси Єрохіної, Сергія Звілінського, Світлани Козиряцької, Павла Кравчука, Володимира Лінікова, Зої Попандопуло, Валерія Самара, В’ячеслава Саричева, Людмили Травень, Ольги Чайки, Володимира Чопа, Андрія Шевцова з м. Запоріжжя та Олександра Горбового (м. Переяслав-Хмельницький), Юрія Клімчука (м. Кам’янець-Подільський), Андрія Копитка (м. Дубляни), Марії Пісцової (м. Полтава), Олени Сєкерської (м. Одеса).

На обкладинці «Музейного вісника» №17 – бронзовий акваманіл ХІІ – XVI ст. з колекції Запорізького обласного краєзнавчого музею. Акваманіли або водолії використовувалися з найдавніших часів як ритуальні посудини для омовіння рук жерців. Пізніше їх використовували і в побуті.