Стан доріг: Як у Запоріжжі коні у газету писали

10 Лютого 2018 19:44

У Запоріжжі густими ковбанями на дорогах міста не задоволені водії, бо через ями розбивають автомашини, а раніше, в Олександрівську (колишня назва Запоріжжя) на бруківці центральних вулиць коні страждали, про що навіть у газету написали.
Курйозну публікацію у міській газеті віднайшов запорізький краєзнавець Роман Акбаш та процитував на своїй сторінці у Facebook.
«Читання старих газет, – написав він, – дуже захоплююче заняття. Чого тільки там не зустрінеш. Наприклад, скаргу на погані міські дороги від … коней! Саме таку забавну форму в 1911 році вибрали журналісти газети «Александровские новости», щоб звернути увагу міського голови на існуючу проблему. Цитую дослівно: “Ми, коні ломових і прольоток, звертаємося до вас в редакцію з покірним кінської проханням передати міському голові про те, що по бруківці від міста до вокзалу щодня ми веземо по кілька разів пасажирів і вантажі… Ми цієї бруківкою псуємо свої копита, ламаємо собі ноги, втрачаємо підкови, калічимо себе і стаємо передчасними інвалідами, нездатними заробляти собі і своїм господарям на прожиток…”, – та проілюстрував це світлиною з архіву. – На фото: вулиця Соборна, початок ХХ століття, район перехрестя Соборної і Базарної вулиць».
У коментарях містяни пишуть, що проблема з дорогами у Запоріжжі – це карма. Зокрема, Михайло Коленко опублікував на своїй сторінці у Facebook світлини проїжджої частини греблі, що рясно побита ковбанями, та висловив невдоволення роботою міського голови.
«Дістало!» – волають водії. Та припускають, що шкідливі промислові викиди запорізьких заводів вбивають не тільки місцевих мешканців, а й дороги – роз’їдають автошляхові покриття. «З року в рік, на одних і тих же ділянках дороги з’являються не просто ями, а котловани. Я не можу зрозуміти, – обурюється Михайло Коленко, – у нас, може, дощ та сніг кислотні, що асфальт просто розчиняється, випаровується? Називайте це як хочете. Якщо це якісь технічні особливості, ділянки дороги, то, напевне, необхідно їх врахувати! Та в подальшому застосувати їх при виконанні ремонту…».