Проти медреформи ті, кому є що приховувати

5 Лютого 2018 22:23

Домінуючу складову медичної реформи, коли гроші «йдуть» за пацієнтом, уже понад п’ять років успішно практикує Бердянська міська стоматологічна поліклініка. Тож, виходить, цю новацію тут застосували набагато раніше, аніж її озвучила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та розпочався бурхливий супротив окремих медиків, що не схвалюють такий принцип фінансування. «Проти медреформи ті, кому є що приховувати», – вважає директор стоматполіклініки Сергій Бортняк.
Міська стоматологічна поліклініка, як повідомляє портал ЗОСППР «Потенціал», входить до складу Бердянського союзу промисловців та підприємців, тож сповідує сучасні принципи ведення бізнесу. «У нас, – каже Сергій Бортняк, – акціонерне товариство, є акціонери, а щодо мене, я найманий працівник, працюю за контрактом. Маю економічну освіту. У мене ще на допомозі є головний лікар, який завідує лікуванням».
За його словами, у штаті поліклініки 221 працівників, з них – 60 лікарів. Поліклініка оздоблена сучасним обладнанням, має приємний інтер’єр тощо. Пацієнтам тут надається найсучасніша стоматологічна допомога. Це лікування і протезування, причому, за помірну ціну, та навіть безплатно пільговим категоріям населення.
«У нас, – розповідає директор, – уже давно гроші «ходять» за пацієнтом. Ми самі себе забезпечуємо. Енергоносії, матеріали стоматологічні, що коштують шалених грошей. У нас виключно все ліцензовано. Ми, згідно програм, що приймають депутати міськради, виконуємо бюджетне лікування пільгових категорій містян. Відкривається тендер, ми виграємо, згідно критеріїв матеріально-технічної бази, наявності лікарів, всіх умов та, відповідно, надаємо безоплатну стоматологічну допомогу пільгових категорій містян. Спочатку, цілий місяць, приймаємо людей, потім формуємо реєстр, оформляємо акт виконаних робіт і віддаємо до міського відділу охорони здоров’я, який протягом 15 днів оплачує ті послуги, що ми представили. Тобто все повністю прозоро. Ми можемо показати по кожному пацієнту, що ми зробили та скільки це коштувало. Регулярно міськздрав проводить контроль над цим, тому що він замовник, має право, і є договір. У лікуванні та протезуванні ніяких обмежень нема. Ургентний кабінет працює щодня і весь рік. Є сантехнічна лабораторія. У нас велике підприємство, тому ціна послуги дешевше, від 300 до 400 гривень. Собівартість падає, бо у нас велика потужність. Не кожен стоматкабінет спроможний забезпечити такий потік».
Якість обслуговування містян Сергій Бортняк порівнює за готельним аналогом. «Є п’ятизіркові готелі, то у нас, як чотиризірковий. Чому не п’яти, це щоб було прагнення для розвитку. Адже, це наша проблема, щоб бути кращими», – наголошує він.
За статистикою, щомісяця поліклініка має по 5 тисяч відвідувань пацієнтами. Лікуватися і протезуватися тут може кожен бажаючий, не тільки з Бердянська, а й з будь-якого міста України та з-за кордону. «Запрошуємо всіх, – додає директор. – Також чекаємо й на пані Супрун. Вона у нас ще не була. Було б добре, якби приїхала. Це був би добрий аргумент на користь її реформи».