У Запоріжжі прицінюються: почом IT-шники в Україні та за її межами

25 Березня 2018 18:01

Щоб бути об’єктивними, проаналізуємо оклади середньостатистичних IT-шників з досвідом три-п’ять років.

Дані щодо ситуації на ринку праці в сфері IT – з відкритих джерел українських та зарубіжних інтернет-ресурсів – опублікував Потенціал Інформ на своїй сторінці у Facebook.

США
Для програміста це справжній рай. Справа в тому, що в цій країні надзвичайно цінують людей, які прагнуть новацій, готові робити щось нове, що раніше до них ніхто не робив.
Минулого ріку, зокрема, середня заробітна плата розробника ПЗ з досвідом роботи від 3 до 5 років сягала рекордної позначки – близько одного мільйона доларів на рік.
Якщо ж відняти податки, витрати на житло та харчування, то “чистий” річний дохід програміста даного рівня склав близько 70 тисяч доларів. Однак, тут також треба зважити й на те, що дохід програмістів різних штатах може істотно відрізнятися (див. малюнок). При цьому, щомісячний дохід – близько 8 тисяч доларів .
Тобто США займає перше місце за рівнем зарплат IT-шників.

Європа
Незважаючи на значний розвиток hi-Tech-сфери, європейські IT-компанії не можуть поки похвалитися рівнем матеріальної мотивації своїх співробітників. В середньому – це близько 55 тисяч доларів.
Для прикладу, місячна зарплата програміста в Німеччині в порівнянні з іншими країнами.

Німеччина, за даними kv.by, займає перше місце в Європі. Розробник із середнім досвідом має оклад – 65 тисяч доларів.
У Швейцарії – 53 тисячі.
Замикає трійку лідерів Литва з річною зарплатою в 44 тисячі доларів.

Країни Азії
Наразі Китай вирвався в лідери за темпами розвитку. Левова частка виробництва, в тому числі й в сфері інформаційних технологій, зосереджена саме в цій країні.
У той же час, у Китаї зарплата програмістів значно відрізняється від розвинених країн. Середньостатистичний програміст тут може заробити до 18 тисяч доларів на рік. Цифра досить усереднена, оскільки фахівці, які проживають в різних регіонах Китаю, можуть претендувати на різні оклади.
Ще одна країна, яка стала центром аутсорса – Індія. Близько 40 відсотків вакансій розміщується саме тут. Причиною цього є низька вартість послуг програмістів. Річний дохід індійського програміста становить трохи більше 12 тисяч доларів. Хоча, якщо порівняти цю суму з доходами представників інших професій, можна зрозуміти, що розробники в Індії – досить заможні люди.
А ось, Японія, яка вважається меккою високих технологій, може сильно розчарувати тих, хто вважає, що розробники тут в ціні. Середня зарплата програміста в Японії становить трохи менше 40 тисяч доларів . Напевно, саме тому японські програмісти все частіше переїжджають на роботу в інші країни, зокрема, в США.

Україна
За даними DOU, у великих містах, таких, як Київ, Харків, Одеса, річні доходи IT-шників можуть сягати 35 тисяч доларів. У маленьких містах – не більше 15 тисяч доларів на рік. Хоча регіон проживання не впливає на показник. Все залежить від технологій, з якими працює людина.

Різниця окладів в залежності від спеціалізації (вказано місячний дохід).

І в той же час, більшість українських програмістів задоволені своєю зарплатою . Причина тому – значно вищий рівень доходів IT-спеціалістів у порівнянні із середньою заробітною платою по країні.

Щоправда, скасування 3-ї групи “спрощенки” за законопроектом №8089 – це початок кінця IT в Україні.