Вигнані з раю: Україна шаленими темпами втрачає трудовий потенціал

20 Березня 2018 19:56

Понад 80% трудових мігрантів з України у віці 30-44 років працюють в країнах ЄС, зокрема, лише у Польщі понад 1,5 млн. Україна катастрофічними темпами втрачає трудовий потенціал.
Про це, як повідомляє Потенціал Інформ на своїй сторінці у Facebook, йшлося на засіданні Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні – вищого органу всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.
Статистику щодо демографічної ситуації в Україні та трудової міграції говорив у своєму виступі перший заступник голови Спільного представницького органу роботодавців, голова Об’єднання організації роботодавців України Анатолій Кінах. За його словами, 2017 року, у порівнянні з 1991-м, чисельність населення України (з урахуванням окупованих територій та анексованого Криму) скоротилася з 51,9 млн до 42,4 млн. Зокрема, у минулому році на 63 народжень прийшлося 100 смертей, а чисельність населення скоротилася на 198,1 тис. осіб, тобто, образно кажучи, з карти України зникло місто – обласний центр.
Велике занепокоєння роботодавців також викликає й витік трудових ресурсів. Наразі понад 80% трудових мігрантів з України у віці 30-44 років працюють у країнах ЄС, лише у Польщі понад 1,5 млн осіб, інші країни Євросоюзу подвоюють квоти на українських “гастарбайтерів”, як от, наприклад, Чехія. Натомість, з боку держави поки що немає адекватних кроків по збереженню трудового потенціалу. Мається на увазі створення привабливих умов для інвестування в економіку України й, відповідно, створення нових робочих місць, розвиток професійної (професійно-технічної) освіти тощо.
Тому з ініціативи Спільного представницького органу роботодавців це питання буде винесене на спеціальне засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, що, орієнтовно, відбудеться наприкінці березня. Передбачається розробити та схвалити на ньому проекти нормативно-правових актів з тим, аби розглянути їх на спеціальному засіданні Кабміну, присвяченому збереженню та розвитку трудового потенціалу, на проведенні якого наполягають вітчизняні роботодавці.