Навіщо запорізьким студентам-медикам Шевченко

7 Березня 2018 12:50

У Запорізькому державному медичному університеті свято шанують Тараса Шевченка, вивчають його творчість, організовують Шевченківські читання тощо. Сьогодні, 7 березня, у бібліотеці вишу відбулось відкриття тематичної виставки, приуроченої 104-й річниці з Дня народження Великого Кобзаря.
Як повідомляє сайт вишу, студенти-медики вивчають спадщину Великого Кобзаря на заняттях кафедри культурології і українознавства, беруть участь у мовно-літературних конкурсах імені поета. У науковій бібліотеці ЗДМУ до послуг читачів зібрання творів як самого класика, так і творів про нього. З нагоди 104-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка у вузівській книгозбірні було відкрито книжкову виставку під гаслом «Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю!» Основу її складають твори Шевченка, його «Кобзар» різних років видання. Зокрема, є видання 2004 року, ювілейне, вперше видане зі щоденником автора. Окрема розвідка Павла Зайцева «Вогненне слово Кобзаря» розповідає про життєвий і творчий шлях поета. Вона ніби ілюструє слова самого Шевченка: «Історія мого життя складає частину історії моєї Вітчизни». Цікавою є публікація про пам’ятники Кобзареві, встановлені в Україні і світі. Збірник «Тарас Шевченко – поет, філософ, мудрець», виданий у Запоріжжі до 200- річчя поета, містить статті про непересічний його талант, про те, як ім’я генія пов’язане з нашим краєм.
«Нині, – наголошують студенти, – 204-і роковини, відколи славна українська земля народила безсмертного світоча правди і свободи, якому судилося освітити нам шлях на віки. Читати Шевченка, черпати його мудрість, пишатися ним як нашим сучасником будуть не лише нинішні – прийдешні покоління. Нам іще належить сповна осягнути його пророцтво щодо проблем суспільства, майбуття держави. Шевченко приходить своїми нетлінним Словом у наш день, і, за незбагненною силою, стає до нас все ближчим. Він єднає нас у непростому сьогоденні!»