3 березня 1918 року Ленін визнав незалежність України, Фінляндії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії

3 Березня 2018 08:00

Після активізації військових дій країн-учасниць Четверного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія) проти Радянської Росії, остання була змушена підписати 3 березня 1918 року у Брест-Литовську сепаратний мирний договір на умовах, запропонованих супротивниками – Росія визнала незалежність України, Фінляндії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії.
Військові невдачі Росії на фронтах Першої світової війни стали одним із вирішальних факторів, що привели до падіння монархії і приходу до влади більшовиків під час Жовтневого перевороту 1917 року. У грудні цього ж року Росія погодилась розпочати з Німеччиною сепаратні мирні переговори і направила до Брест-Литовська відповідну делегацію на чолі з Левом Троцьким.
Паралельно у Брест-Литовську німцями проводились переговори і з східно-європейськими делегаціями, і 9 лютого 1918 року між Українською Народною Республікою та Німеччиною і Австро-Угорщиною був укладений мирний договір, за яким Німеччина брала на себе зобов’язання домагатись визнання незалежності УНР з боку Радянської Росії. Аналогічні вимоги Німеччина висунула перед Росією і щодо Естляндії та Ліфляндії. Це привело до припинення переговорів між Німеччиною і Росією, і у лютому військові дії на Східному фронті поновились.
Німецькі та австрійські війська зайняли Прибалтику і Україну, наблизилась до Петрограда, що змусило Леніна заради збереження радянської влади, погодитись на підписання 3 березня 1918 року мирного договору з Німеччиною, за яким Росія втрачала майже 1 мільйон квадратних кілометрів території. Вона визнала незалежність України і Фінляндії, мирний договір України з Німеччиною, втрачала Польщу, Естонію, Латвію і Литву, Грузію та ряд вірменських областей, які переходили до Туреччини.
Однак після Листопадової революції 1918 року у Німеччині Росія в односторонньому порядку анулювала Брестський договір, у 1919 році завоювала Україну і Грузію, у 1939-у захопила частину Польщі, а в 1940 році – прибалтійські республіки. У 1991 році Грузія, Естонія, Латвія, Литва і Україна проголосили незалежність і вийшли зі складу Радянського Союзу.

Володимир Лук’янюк
Цей день в історії / jnsm.com.ua

На світлині – перша сторінка Брест-литовського договору