Запорізький бізнес трапив у заручники обленерго, підприємці готові вийти на вулиці

21 Лютого 2018 10:00

У Запоріжжі представники малого та середнього бізнесу вимагають від очільника області негайно втрутитися у ситуацію з обленерго. Інакше – обіцяють влаштувати акцію протесту.
Причина – нереєстрація податкових накладних ПАТ “Запоріжжяобленерго” та блокування податкових накладних ДФС, що були заблоковані до грудня у минулому році. Як наслідок – підприємці щодня втрачають чималі кошти та нарощують власні борги. Це й стало основною темою засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, що відбулось вчора, 20 лютого, в облдержадміністрації.
Фактично, малий та середній бізнес опинився у заручниках обленерго. Натомість, крупних підприємств ця проблема оминула. Але лише поки що. Через два-три місяці, як зауважив директор з енергозбуту ПАТ “Запоріжжяобленерго” Михайло Прочан, її відчує й промисловість, якщо в Києві галузеве начальство не визначиться: електроенергія – це товар чи послуга. Адже товар можна купити і продати, а послугою торгувати зась, за неї треба лише платити. Відповідно, й само обленерго трапило у внутрішньо фінансову халепу, зокрема, як відомо, з виплатою зарплати своїм працівникам, а звідси – текучка кадрів, кількасотмільйонні борги тощо.
Представники малого та середнього бізнесу у своїх виступах емоційно обурювались тим, що схеми, запроваджені чиновниками столиці, спрямовані на “вимивання” коштів не тільки з обленерго, а й з кишень працівників та сімей підприємців, перетворивши їх по суті у “спонсорів”. І це при тому, як зауважила заступник голови правління громадської організації “Бізнес-Союз “Порада” Ірина Лєх, що в області малий та середній бізнес забезпечує близько 70 відсотків робочих місць та наполовину наповнює бюджет.
Голова облдежадміністрації Костянтин Бриль, який головував на засіданні, зголосився, що проблема обленерго набула жахливих масштабів, та від вирішення її залежить не тільки економічна безпека, а питання національної безпеки держави.
“Від облдержадміністрації, – сказав Костянтин Бриль, – направлено листи на адресу Президента України, Прем’єр-міністра України, голови РНБО, очільника НКРЕ КП та всіх народних депутатів від Запорізького регіону. Адже від розв’язання проблеми обленерго нині залежить не тільки економічна безпека, а й питання національної безпеки держави. Дякувати Богу, що в Запорізькій області не виникає аварійних ситуацій, пов’язаних з погодними умовами. Адже нині в деяких районах регіону припинили існування аварійні бригади. Також в області триває масове звільнення людей – із понад 5 тисяч працівників залишилися менше 3 тисяч. Іноді на виклики громадян вимушені виїздити керівники РЕС. Борги із зарплатні вже нараховують більше 200 мільйонів гривень, ще стільки ж складає заборгованість з оподаткування. Крім цього, ті, хто звільнився, вже подають позови до суду, що призведе до блокування рахунків. Тож ми матимемо проблеми не тільки з податковими накладними. Нині врегулювання ситуації повністю залежить від прийняття рішення на рівні Києва. І без якнайшвидшого втручання ми отримаємо колапс, який буде на руку тільки нашим ворогам. Два тижні тому я особисто звернув на це увагу Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Більше того, за останні пів року ми направили більше 45 листів на адресу перших осіб держави. Якщо настільки важко змінити фінансову складову проблеми обленерго, тоді потрібно впливати на законодавчу базу. І робити це якнайшвидше”.
Посадовець пообіцяв підписати звернення, що ще будуть листовно відправлені у всі інстанції, в тому числі й всім нардепам від Запорізької області.
Щодо ситуації із розблокуванням податкових накладних, заблокованих до грудня 2017 року, вирішити її запорізька ДФС сподівається у Кабміні відповідною постановою. Тож, чиновники просять бізнес всіх структур підтримати й це їхнє звернення до Кабміну.
“Знаємо, що не допоможе, проте, не діяти також не можна”, – резюмувала Ірина Лєх на своїй сторінці у Facebook.