Як на Запоріжжі заплава магічних баб стала 2273-ю у списку Рамсарських

11 Лютого 2018 09:00

Сім маяків… Колись тут, на курганах над заплавою, стояли кам’яні баби – козацькі маяки, наділені магічною силою…
На Запоріжжі водно-болотному угіддю “Заплава Сім маяків” надано статусу міжнародного значення та включено до списку Рамсарських за номером 2273. Про ухвалення цього рішення листовно 29 листопада 2016 року повідомив Секретаріат Конвенції про водно-болотні угіддя.
Заплава Сім маяків розташована в нижній течії Дніпра у місці впадіння річки Маячки, що на узбережжі нинішнього Каховського водосховища, штучними водами якого у 1956 році був знищений Великий Луг.
Гирло балки Маячанської відома ще з козацьких часів. Тутешнім шляхом татари ходили у Руські землі. Цю місцевість у 1594 році описав у своєму щоденнику австрійський дипломат та військовик Еріх Лясота. Його увагу привернули двадцять кам’яних баб на курганах, від яких, за народними переказами, й походить назва цієї місцевості. Баби – маяки, а “сім” – через віру тутешнього люду в магічну силу цього числа.
Нині водно-болотне угіддя “Заплава Сім маяків”, площа якого 2140 га, є частиною території Національного природного парку “Великий Луг”. Його унікальність полягає у значній різноманітності біотопів на відносно малій території. Тут присутні глибока третинна балка з невеликою степовою річкою Маячкою, заплавний ліс, вологі луки й очеретяні зарості, прибережні води Каховського водосховища тощо. Ця територія важлива для птахів під час міграцій та слугує місцем зосередження біорізноманіття в антропогенно трансформованій степовій зоні. Зокрема, нещодавно тут почала гніздуватися руда чапля, що з часів утворення Каховського водосховища покинула цей край. Також знедавна гніздуються бугай та ходуличник.
Заплава Сім маяків – вже п’яте водно-болотне угіддя на території області, якому присвоєно міжнародний статус. Зокрема, серед таких: Молочний лиман, коса Обіточна та затока Обіточна, гирло річки Берди, коса Бердянська та затока Бердянська, архіпелаг Великі і Малі Кучугури. Загальна площа водно-болотних угідь області складає понад 36 тисяч гектарів.
Рамсарська конвенція (повна назва “Рамсарська конвенція про водно-болотяні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів”) була підписана в 1971 році у місті Рамсар (Іран), у подальшому були внесені правки у 1987 році у місті Реджайна, Саскачеван (Канада). Україна стала членом Рамсарської конвенції у 1975 році, після розвалу СРСР поновила свій статус. Загалом в Україні 35 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 749,767 тис. га.
На 2010 рік до Рамсарської конвенції приєдналося 160 країн. Увесь Перелік Рамсарських угідь включає 2170 водно-болотних угідь загальною площею 207,045 млн. га по всьому світу.
Петро Олійник