Запоріжці закликають врятувати турбізнес від урівнялівки та тінізації

7 Лютого 2018 15:15

У Запоріжжі розкритикували проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань туризму», що розміщений для обговорення на офіційному сайті Мінекономрозвитку. Предметна розмова щодо цього доленосного для галузі документу відбулася на розширеному засіданні Виконавчої ради громадської організації Запорізької обласної туристичної асоціації.
Свої критичні зауваження та пропозиції учасники засідання оприлюднили сьогодні, 7 лютого, на сторінці «Запоріжжя туристичне» у Facebook. В цілому, даний проект оцінено як такий, що містить величезну кількість неприйнятних позицій і потребує ретельного доопрацювання. Передусім кидається у вічі його принципова розбіжність зі «Стратегію розвитку туризму та курортів на період до 2026 року», яка декларує провідну роль держави в розвитку туристично-рекреаційної сфери в Україні. В ньому не враховуються реалії процесу децентралізації, складний сучасний соціально-економічний стан, диспропорція розвитку туристичних дестинацій, сезоні ризики.
Турбує урівняльний підхід до суб’єктів туристичної діяльності – туроператорів, не рівнозначних за напрямами туристичної діяльності (внутрішній, в’їзний, виїзний туризм) та обсягами надаваних послуг і, відповідно, прибутками. В цьому плані найбільшу неприйнятність викликає подання Декларацій, що, на думку запорізької туристичної громадськості, призведе до ще більшої тінізації і зовсім не сприятиме підтримці малого та середнього турбізнесу.
Щодо внесення змін у питання фінгарантій. Туроператор мусить нести відповідальність перед туристом лише у випадку порушення своїх зобов’язань перед ним, а не у випадку його банкрутства. Тож, доцільно, якби фінгарантії надавали страхові компанії, а не банки.
Крім того, також викликає заперечення запропонований загальний Реєстр суб’єктів туристичної діяльності. Доцільно його диференціювати та вести декілька реєстрів за видами діяльності. Особливо неприйнятним є включення до єдиного реєстру фахівців туристичного супроводу, які, за наявних в Україні умов, змушені працювати на засадах самозайнятості, адже екскурсійний хліб, за відсутності розвинутого в’їзного та внутрішнього туризму, ще довго нікого не зможе прогодувати. Звідси – недоцільність запропонованих умов на надання послуг туристичного супроводу.
Щодо створення саморегулівних організацій (СРО): перспектива їх масової появи в регіонах входить в суперечку з проголошеною Стратегією тези щодо провідної ролі держави в перспективному розвитку туристично-рекреаційної сфери.
Зі сподіванням бути почутими, свої пропозиції для передачі їх розробникам проекту запорізька туристична громадськість надіслала голові Громадської «Української Координаційної Ради професійних об’єднань у сфері туризму» Степану Романюку.
А також запоріжці закликають своїх колег по турбізнесу – не залишатись байдужими та долучитись до обговорення цього проекту на сайті Мінекономрозвитку. «Адже від цього, – наголошують запоріжці, – залежить майбутнє кожного з нас і нашої спільної справи в цілому».

Світлини Валентини Вініченко