На Запоріжжі утвердження української мови – не тимчасова акція

7 Лютого 2018 13:35

Віце-президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців «Потенціал», почесний громадянин Запорізької області Олександр Білоусенко входить до складу нині діючої при облдержадміністрації комісії відповідальних виконавців Програми розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки. Він також є одним з ініціаторів та її авторів. За його переконанням, окреслене програмою утвердження української мови в нашому краї – поступово переходить у закономірний процес, що охоплює всі суспільні сфери. Про це він розповів порталу ЗОСППР «Потенціал».
– У День української писемності, День української мови, – розповідає Олександр Білоусенко, – у «Фейсбуці» я читав повідомлення депутата облради, що він у цей день прийняв рішення постійно спілкуватися українською. Ще один депутат, але міськради, трохи раніше повідомив у соцмережі, що він також прийняв таке рішення на перевагу державній мові. Питання це непросте, тому що воно має свою історію, пов’язану з русифікацією населення, спочатку Московською імперією, а на останок – СРСР. А це експансія російської мови, культури – силовими методами заборона української мови. Тому я, як простий громадянин, зрозумів, що за 20 років незалежності України, практично, позитивно нічого не відбулося і політика не сформована щодо мови, культури і традицій, перше, що зробив, написав велику аналітичну статтю, що була опублікована у газеті «Запорозька Січ». Приємно було, що за декілька днів наші активісти, серед них письменники і викладачі вузів, підтримали мене. Йшлося про те, що зрусифікованим українцям треба дати право – повернути материнську мову. Тоді, до речі, якраз готувався законопроект Ківалова-Колісниченка. Сесія облради схвалила рішення щодо цього закону – тобто, щоб користуватись російською мовою на рівні з українською. Це рішення, наскільки мені відомо, до цього дня не скасоване.
У свою чергу, ми запропонували розробити Програму розвитку і функціонування української мови у Запорізькій області. Я вдячний Миколі Фролову, що він долучився до цього. Була створена робоча група. Але тодішній депутатський корпус, що складався здебільшого з «регіоналів» та комуністів, навіть не внесли до порядку денного. Лише після тих подій, що відбулися у 2013-2014 році, дали можливість порушити це питання знову. Причому, уже від імені облдержадміністрації. Два роки тому сесією облради Програма, терміном на 2016-2020 роки, була схвалена. Одним з її пунктів рекомендувалось депутатами міських та райрад розробити у себе, на місцях, відповідні програми. На сьогодні не прийнята така програма лише у Мелітопольському районі. Таким чином, у нашій області питання розвитку і функціонування української мови регламентується не тільки Конституцією та відповідними законами, а й рішеннями місцевих органів влади.
Втім, я не можу сказати, що це питання зрушилось, як того хотілось. Але розуміння, що потрібно в цьому напрямку працювати, нашим чиновникам не бракує. В певній мірі позитивні зміни щодо мови залежить й від політичної волі перших осіб. Й тут треба віддати належне першим керівникам нашої області, в тому числі, голові облдержадміністрації Костянтину Брилю.
На засіданні комісії відповідальних виконавців Програми розвитку і функціонування української мови у Запорізькій області, що відбулося наприкінці минулого року в облдержадміністрації, йшлося про місцеві ЗМІ, зокрема, спілкування українською в ефірі радіо та телебачення, а також чиновниками тощо. В тому числі, заслухали й звіт мелітопольців щодо мови. Тобто, я мушу зауважити, що керівництво облдержадміністрації достатньо серйозно й активно підтримує виконання Програми розвитку і функціонування української мови у Запорізькій області. Відчуття, що все більше й більше керівників починають розуміти, що це, дійсно, не тимчасова акція, що це процес, до якого потрібно долучатися та вирішувати питання поетапного переходу на українську мову спілкування. А для цього потрібно створити відповідне середовище в усіх сферах суспільного буття, починаючи з сім’ї та дитячих садочків, у школа, вишах, в держустановах та на підприємствах.